Skip to content

Document Header

Географски подаци

podaci kzm vrnjacka banja

Врњачка Бања налази се на 43о 37` северне географске ширине и 20о 54` источне географске дужине по Гриничу. Смештена је у централној Србији на путу између Краљева и Крушевца и уједно у непосредној близини више већих градова Србије као што су Крагујевац, Чачак и Трстеник. Општина Врњачка Бања простире се на 240 квадратних метара и осим самог лечилишта обухвата укупно 14 насеља. У састав општине улазе следећа села: Врњци, Руђинци, Гоч, Станишинци, Штулац, Рсовци, Ново Село, Подунавци, Вранеши, Грачац, Отроци, Вукушица и Липова. У оквиру целе општине Врњачка Бања живи око 30 000 становника, који се претежно баве туризмом и земљорадњом. У самом насељу Врњачка Бања пописано је око 16 000 становника.

Како је смештена у централној Србији, Врњачка Бања представља својеврсну раскрсницу путева, те стога има добре друмске и железничке везе са многим већим српским градовима попут Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Ужица итд.

Врњачка Бања је са јужне стране окружена планинама копаоничког масива, међу којима доминира Гоч, на чијим се северним обронцима она налази. Простире се на надморској висини од 220 до 300 м.

Сва насеља која улазе у састав општине Врњачка Бања, смештена су на северним Гочким падинама, осим Станишинаца и Гоча, који су на јужној страни ове планине.

Када је у питању шире планинско подручје Врњачке Бање, осим Гоча и Копаоника ту су још и планина Жељин (1785 м), Јастребац (1492 м), Столови (1375 м), а са северне стране Врњачке Бање простире се венац Гледићких планина.

Осим великог броја планине овај део централне Србије познат као Рашки округ богат је и рекама и речицама. Врњачка Бања смештена је у долинама две реке, Врњачке и Липовачке, а највећа река која пролази кроз општину свакако је моћна Западна Морава, која је својом зеленом долином усекла пут између Гледичких планина и Гоча.

Цело поднебље богато је котлинама планинских река и потока што је својеврстан украс предивном окружењу Врњачке Бање.

Реке из подручја Врњачке Бање припадају сливовима у Западне Мораве и подсливовима Ибра и Расине.

Primary Sidebar

Back To Top